ТОП почивка оферти за 22 Септември в Гърция – 489 лв. до 17 Август!

Оферти за ГЪРЦИЯ Септември 2023 море на остров СКИАТОС и ВОЛОС почивка в Пелион!

 

ТОП почивка оферти за 22 Септември в Гърция – 489 лв. до 17 Август! 

 

Дати на пътуване: 20.09. – 24.09.2023 

 

Хотел в залив Пагаситикос: Hotel LEDA Village Resort 3*, вижте: https://www.ledahotel.gr/en/

 

 

Резервирай почивка на полуостров ПЕЛИОН в ПЕТ вълшебни дни и:

 

..и в приказния комплекс „Леда Вилидж” вълшебствата започват с лястовича глъч, която сутрин те буди за закуска край морето на блок маса пребогата, а залезите разкошни за вечеря пищна те подканят и избери си маса, която луната я осветява!

 

.. и ден вълшебен ще преживееш, ако на пътешествие с влакчето „Цапльо” се отправиш в митичната планина Пелион! Шмугни се в лоното на планината, в която  гръцките легенди оживяват и струва ти се, че не влакчето потраква, а чуваш тропот от копита на мъдрият й обитател – кентавъра Хирон. В Милиес пък на мегдана, виж в сянката на платана огромен колко много маси в ресторанта са подредили! Сякаш готвят се за царствената сватба на Пелей и о, да – спомняш си и за Парис и за хубавата Елена …

 

… и вълшебство всякога е вълнуващото морско приключение до остров Скиатос и да бъдеш и ти островитянин за 1 ден!

 

… и нов вълшебен ден по Източното крайбрежие на Пелион смайващи гледки предлага ти да видиш надалеко – там, където небето с морето Егейско се слива! Хълмове с девствени гори обрасли потоци с вода кристална крият, а докоснат ли хълмовете морето диви плажове в прегръдка вземат! Отдай се на изкушението! Приближи огромните стъкленици, които като с магнит те теглят…и опитай искрящите на слънцето сладка с пелионска ябълка, с изумрудени смокини, с лимонови резенки и портокал и рубинено червени череши и вишни…

 

Въздъхни с наслада, че всяка приказка има край, но е щастлив с разходката във Волос – пристанището  на аргонавтите и отбий се за кратко в някое „Ципурадико” и опитай лютата ракия, с която Волос се слави… 

 

1 ден: София – Волос – полуостров Пелион – Хорто 

Сутринта в 07:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрут: София – Дупница – Благоевград – Сандански – Кулата – Волос – Кала Нера – Хорто. В късния след обяд пристигане в курорта Хорто разположен в залива Пагаситикос, където морето е притихнало между живописно вдадения в морето полумесец на полуостров Пелион и основната суша на отсрещния бряг. Настаняване в хотел на брега на морето. Свободно време за почивка и плаж. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден: Хорто – Ано Лехона – Милиес – Хорто

Закуска. Свободно време или по желание и срещу допълнително заплащане, екскурзия с легендарното влакче „Mountzouris” – истинско приключение с парен локомотив, движещ се по релса широка само 60 см., със скорост от 25 км. в час. Забележка: маршрута включва пешеходен участък около 30 минути спокоен ход по неравен терен, който изисква удобни за целта обувки и не е препоръчителен за хора, които не са свикнали на преходи! По желание тези туристи могат да отидат до Милиес с автобуса и да не ползват влакчето.

Точно в 10:00 часа сутринта, влакчето напуска началната гара и гордо „пуфтейки“ се отправя към вътрешността в планината Пелион. Влакчето по своя път преминава по каменни мостчета и никак не бърза, пътува бавно, сякаш да се наслади на чудните гледки наоколо, колекционирайки колкото се може повече от красивата природа. Задминава то, малки и китни железопътни гари, спирайки на една от тях, сякаш иска дъх да си поеме, но и да даде възможност на туристите си да заснемат живописните околности. Така след час и половина гордото влакче приключва вълшебния си воаяж в Милиес, успявайки да спечели пътниците си завинаги, дарявайки им това вълшебно пътуване в приятелска и топла атмосфера. Разходка в Милиес, наречено така заради изобилието от ябълкови дървета тук. Запознаване със забележителностите на градчето: богата библиотека с колекция от редки книги, местният музей, църквата „Свети Архангели“, считана в миналото за „Светата Лавра“ на планината Пелион, старинните къщи. Тук, в Милиес местните твърдят, че се намира търсената пещера на мъдрият кентавър Хирон, където обучавал учениците си…Възможност за обяд. Завръщане в Хорто след обяд. Плаж. Вечеря. Нощувка.

 

3 ден: Хорто – остров Скиатос – Хорто

Закуска. Свободно време в Хорто или по желание и срещу допълнително заплащане: целодневна екскурзия – круиз до остров Скиатос, един от трите острова разположени тук, известни под общото название – Споради. Остров Скиатос е един истински рай в лазурното Егейско море, а в самия му център е столицата на острова с идиличната главна резиденция на венецианците – крепостта Буртзи. Столицата ни впечатлява с тесни улички, катерещи се по хълма до амфитеатрално застроените къщи с ослепителна белота. Крайбрежната улица, мами туристите с кафенета и неустоимо ухаещи на прясно приготвена риба таверни. Остров Скиатос е предпочитано място за почивка от известни личности, сцена е и на известния филм „Мама миа“ сниман тук през 2007. На острова ще посетим и един от най-известните му плажове – жвописният “Koukounaries”, записал в „книгата на почетните си гости“ и Лейди Даяна..Завръщане в Хорто. Вечеря. Нощувка.

 

4 ден: Хорто Цагарада – Агиос Йоанис – плаж Милопотамос

Закуска. Свободен ден за плаж и релакс или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия по живописното крайбрежие на Източен Пелион. Екскурзия, в която ще се запознаете с най-големия и оживен курорт на Пелион – Агиос Йоанис и с с традиционното, най-известно и най-посещавано селце – Цагарада, разположено на 500 м. надморска височина и дълго 5 км.! Разходка в Агия Параскеви, възможност за покупка на сувенири и релакс на чаша ароматно кафе под сянката на величествения платан, чиято корона е естествен покрив над площада в селцето. Впечатленията следват и градират от наблизо разположения невероятен плаж Милопотамос, един от най-известните плажове в Гърция. Тук Природата е сътворила истинско чудо: плаж разделен на две от висока скала, а по средата й отвор, който води до другата половина. Следват плажни забавления и възможност за обяд в таверната над плажа. В късния след обяд завръщане в Хорто и хотела. Вечеря. Нощувка.

 

5 ден: Хорто – Волос – София

Закуска. В 10:00 часа отпътуване за България и София. По обратния път разходка във Волос – красив пристанищен град – главен град на област Магнисия, наричан още и градът на аргонавтите! Пристигане в София вечерта.

 

ПРОМО цени до 17 Август:

На турист в двойна стая: 489 лева

Трети възрастен на редовно/ доп. легло: 389 лева

Дете до 03.99 г. с 2ма възрастни в стая: 130 лева (ползва само транспорт и не ползва услуги в хотела)

Дете 04 до 11.99 г. на доп. легло с 2ма възрастни в стая – 289 лева

Единична стая: 729 лева

 

Пакетната цена включва:

Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус

4 нощувки със закуски на блок маса в хотел категория 3* в Хорто

4 вечери на блок маса в ресторанта на хотела без напитки

Разходка във Волос

Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” с лимит 4000 евро

Водач от агенцията по време на пътуването

 

Пакетната цена НЕ включва:

Туристическа такса – заплаща се лично в хотела

Входни такси за музеи и обекти посещавани по желание

Екскурзия с влакчето „Mountzouris” – 20 евро възрастен; 10 евро дете до 12 г. (при минимум 20 туриста)

Екскурзия – круиз до остров Скиатос – 35 евро възрастен; 28 евро дете до 12 г. (при минимум 20 туриста)

Екскурзия до Източно крайбрежие на Пелион: Цагарада, Милопотамос и Агиос Йоаннис  – 15 евро възрастен; 10 евро дете до 12 г. при ( минимум 20 туриста)

 

Важна информация:

От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място в хотела.

за 5* хотели – 4 евро на стая, на вечер

за 4* хотели – 3 евро на стая, на вечер

за 3* хотели – 1.50 евро на стая, на вечер

за 2*, 1* хотели – 0.50 евро на стая, на вечер

Отстъпки: за пътуващи със собствен транспорт се приспадат 40 лева от цената! 

Забележка: за пътуващите със собствен транспорт в пакета не е включена мед. застраховка!

 

 

Доплащане:

медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст над 69 год. – 15 лева!

 

Необходими документи:

валидна лична карта или задграничен паспорт;

за непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.

 

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.

 

Начин и срок на заплащане:

При записване 1-ва вноска 30 % от сумата; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.

 

Пътуването се осъществява при минимум – 35 плащащи.

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.

 

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!

 

 

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД!

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Р. Гърция!

 

Към момента на публикуване на програмата (19.11.22 г.) Р. Гърция НЕ изисква представяне на документ свързан с Ковид от пътуващи българи!

В случай, че условията за влизане бъдат променени и се изисква представяне на тестове (PCR test (и/или) negative antigen test), туристите ползват отстъпка от цените в лаборатория „ЛОРА”.

 

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

 

Туроператора притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на на 06.01.2022 – застрахователна полица № 03700100004250  в  ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2023 до 10.03.2024 год.

 

 

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

  1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.
  2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.
  3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на туристическия пакет в лева.
  4. ако прекратяването е от 44 ден до 29 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на туристическия пакет в лева;
  5. ако прекратяването е от 28 ден до 12 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 70% от цената на туристическия пакет в лева;
  6. ако прекратяването е под 11 дни, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева;

 

Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

 

Полезна информация за малко изследваната от българския турист – МАГНИСИЯ и ПЕЛИОН

 

ВОЛОС е окръжен град в окръг Магнисия и главно пристанище на цялата област Тесалия. В далечни отминали времена, града се наричал Yolos, турците го наричали Golos, а днес се нарича – Волос. Според една от версиите, името е със славянски произход и означава голо, незалесено място. Археологически разкопки доказват, че Волос не е преставало да е обитаемо място още от бронзовия век, град е и в царството на Микена, не престава неговото развитие и до днес. Разходката по крайбрежния булевард ни отвежда до Тесалийският университет и църквата „Свети Константин и Елена“ с малък красив парк  до нея. Да се намираш във Волос и да не се отбиеш в популярните местни кръчми наречени „Ципурадико“, да не опиташ тук ракия ципуро с богато меню от мезета и вкусни морски специалитети, се счита за голям пропуск.

 

ПЕЛИОН е изумрудената красива легенда на Гърция, богата с гъстите си гори, надарена с изобилие от лековити билки и диви цветя, кристални извори и безброй потоци, образуващи чудни водопади. Пелион е изваян от Природата полумесец, заемащ голяма част от Магнисия и представлява естествена преграда, която отделя Тесалия от Егейско море, образувайки в сърпа си живописен залив, наречен Пагаситикос. По протежение на дължината на Пелион се открояват шест върха, от които най-висок е Pourianos Stavros с височина 1624 м. Пелион се дели на Източен и Западен Пелион. Източните склонове са стръмни и се спускат към Егейско море почти отвесно, лишавайки крайбрежието от удобни пристанища, но за сметка на това са образували няколко прекрасни закътани плажове.

Западен Пелион е с полегати форми и плавно се спуска към залива, образувайки идилични пясъчни плажове на огледално спокойния залив. Пелион е уникално съчетание от море и планина, което позволява в един и същи ден да сърфираш или плажуваш в морето, както и да караш ски на снежните писти в курорта Ханя. Някои от посетилите го днес наричат Пелион „Швейцария под гръцко небе“, други го определят като „Гръцкият Тирол“, а за някои вкусовете на местната кухня е „Гръцката Тоскана”. В древните времена на митове и легенди това е планината на Пелей (оттук и името й Пелион) и тук е сватбата му с Тетида, на която присъстват всички богове. В митовете я наричат още и планината на Кентаврите – странни същества полу-хора и полу-коне. Пелион е и домът на най-мъдрият от кентаврите – Хирон, учителят на дузина храбри герой от гръцката митология, учител е и на Асклепий – богът на медицината.

Днес, Пелион със своите 24 на брой планински селца е истински музей под открито небе, съхранил бит, архитектура и традиции недокоснати от съвремието ни и привлича туристи в четирите сезона на годината.

 

Влакчето “Mountzouris” е дело на италианския инжинер Evaristo de Chriso. Създадено е във време, когато колите са липсвали, а връзката на планинските села в Пелион с Волос била все по-наложителна. Така проектът вижда бял свят през 1900 год., и започва изграждането на линия широка само 60 см., съграждат и съоръженията:  10 моста, девет от които каменни и един железен мост, както и два тунела. В 1903 год. влакчето с парен локомотив и  комин бълващ кълбета черен дим (оттук и името му мунтзурис/ цапащ) вече превозва хора и товари от Волос до Милиес и е истински двигател за просперитета на селищата в Пелион. През 1971 год. обаче, с появата на колите, влакчето се оказва ненужно и доста скъпо като транспорт и излиза от експлоатация. След 25 години обаче влакчето “Mountzouris” вече осъвременено и модерно се завръща отново на работа по линията си в Пелион, но вече като туристическа атракция. В топлите сезони влакчето превозва туристи, които искат да се насладят на поразителната природа в Пелион, преминавайки през живописни долчинки, сенчести долове и злачни склонове.

Забележка: маршрута включва пешеходен участък около 25 минути спокоен ход, който изисква удобни за целта обувки и не е препоръчителен за хора с двигателни проблеми и такива в напреднала възраст!

 

Остров Скиатос 

Името на острова идва от гръцката дума Скиа и Атон и се превежда като “сянката на планината Атон”. Още Софокъл споменава как “Сянката на планината Атон падна на остров Скиатос.”

Историята на Скиатос започва в праисторически времена, когато първите заселници са били пеласги. Хора, с корени на север и по-специално в областта на Тракия. Данни от историята на острова се намират още в древни източници, знае се че през 478 г. пр. Хр. Скиатос става член на атинския съюз за морски транспорт. Островът е преживял редица исторически събития – гърко-персийската война, окупацията от македонци, римляни, венецианци, турци (1538), а едва след войните за национално освобождение през 1821 г. Скиатос получава независимостта си.

Жителите на острова се връщат в стария си дом през 1829 г. От тогава историята на острова поема по нов славен път – без войни и природни бедствия – към прогрес и напредък, превърнал се в главна концепция за жителите.

Днес островът се е превърнал в истински рай в лазурното Егейско море, разполагащ с всичко необходимо за една пълноценна почивка във възхитителна хармония с природата.

В центъра на острова, имате възможност да посетите главната резиденция на царувалите някога венецианци – крепостта Буртзи. Тази къща – музей в момента е театър и изпълнява функциите на градска библиотека.

Островът е предпочитано място от известните личности. Знаменитостите, почиващи тук, могат да останат незабелязани от туристите по тесните улици на града. През 2007 г. на острова е сниман филмът “Mamma Mia”, добил широка популярност по целия свят.

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment